HunduppfödningHunduppfödning
Arbeta med hundarArbeta med hundar
Att skaffa hund
Att skaffa en hund är ett stort beslut och om man är en familj är det viktigt att alla i familjen är överens om hundköpet. Annars kan det snabbt bli problem om vem det egentligen är som ska ta hand om hunden. Om man bor ensam är det också klokt att tänka över om man har den ekonomi och tid som krävs för att ha hund. När man tänkt över de här sakerna är det dags att gå vidare med hundköpet.
Välja rätt hundras
Det finns väldigt många olika hundraser att välja mellan och hos Svenska kennelklubben finns det ett bra lexikon där de flesta raser finns med. Där kan man läsa om vad hundrasen används till, hur dess temperament är och om hur stor hunden är. Det kan också vara bra att veta lite mer om hundens päls. Kanske vill man inte lägga ner flera timmar i veckan på att bada och borsta hunden.
Hitta en bra uppfödare
I dag kan man köpa hund på annons i tidningen, eller från riktigt seriösa uppfödare som är registrerade hos till exempel Kennelklubben. Om man köper en blandrashund på annons är den i regel lite billigare än en rasren hund som köps hos en uppfödare. Dock är det i regel så att man inte har samma garantier när man köper en hund på annons. Seriösa uppfödare är måna om sitt rykte och oftast är hundarna både friröntgade, märkta och vaccinerade när de säljs. Personer som bara fått någon enstaka kull, kanske av misstag, är i regel inte fullt lika angelägna om att hundarna till exempel är kontrollerade av en veterinär innan de säljs. Kanske är valpsäljaren inte heller lika mån om att hundarna faktiskt kommer till ett bra hem.
Hunden ska passa familjen
En annan sak som är viktig att se till är att den hund man skaffar faktiskt också passar familjen. Hundar har olika temperament och de kan vara olika aktiva. Om familjen gillar att röra på sig och att vara ute och flänga är det en stor fördel om också hunden gör det. En väldigt aktiv hundras kan dock vara allt för jobbig för en familj som hellre sitter hemma vid tv:n. Det kan löna sig att besöka flera olika hunduppfödare för att prata med dem. Uppfödaren känner sina hundar bäst och de kan i regel avgöra om de tror att en viss valp eller vuxen hund kommer att fungera i den nya familjen. Som blivande hundägare måste man också tänka på att hunden måste komma överens med eventuella andra husdjur. Väljer man en omplaceringshund kan det vara svårt att veta dess bakgrund och hunden kan reagera på andra djur, barn, höga ljud och liknande. De här sakerna kan alltså vara bra att kolla upp för att se om hunden är lämplig för familjen.
Vad kostar det att ha hund?
Man kan inte bortse från att det kostar en hel del pengar att både ha och att köpa en hund. En renrasig hund kan kosta tiotals tusen kronor i inköp, och en blandrashund kostar i regel minst ett par tusenlappar. Men det är inte bara kostnaden för inköpet man som hundägare måste lösa utan man måste också se till att det finns pengar nog till att sköta om hunden under hela dess livstid. Men vad är det egentligen som kostar?
Utrustning till hunden
Man behöver en del utrustning till sin hund. Filtar, koppel, halsband, skålar, borstar, klotång och en hel del annat krävs för att man ska kunna ta hand om hunden på bästa sätt. Men man behöver inte köpa de allra dyraste sakerna och det finns inget som säger att man måste köpa allt på en gång. Dessutom kan man i regel spara en del pengar genom att till exempel köpa skålar och liknande saker på second hand.
Försäkring och veterinär
Alla hundar bör vara försäkrade. Med en försäkring täcks en del av veterinärkostnaderna om hunden skulle bli sjuk eller skadas. Försäkringen kostar ett par hundra kronor i månaden men om det händer något är den guld värd. Alla veterinäravgifter täcks dock inte av en försäkring. Hunden måste till exempel märkas och vaccineras. Det är kostnader man får betala själv.
Hundens utbildning
Om man vill gå på olika kurser med sin hund får man räkna med att även de kostar en del pengar. Har man inte haft en hund innan kan det i regel vara klokt att gå till exempel så kallade valpkurser där man lär sig mer om hunden och om hur man kan träna och uppfostra den. Det finns också kurser i agility, lydnad och mycket annat man kan delta i om man vill.
Foder
För att hunden ska må bra måste den få ett bra foder. Den mat hunden får ska vara näringsrik och göra så att hunden bibehåller en bra vikt, sund tarmhälsa och frisk päls bland annat. Det finns foder i flera olika prisklasser, men för en större hund bör man i alla fall räkna på att fodret kostar ett par hundra kronor varje månad. Om hunden behöver ett särskilt anpassat foder som endast köps hos veterinär kan summan stiga.
Hur mycket tid kräver hunden?
För att hunden ska må bra är det viktigt att man avsätter en hel del tid till den. Hunden kommer till exempel inte att må speciellt bra om det är så att den tvingas sitta ensam under större delen av dygnet. Men finns det några regler för hur länge hunden får lämnas och hur lång tid bör man egentligen vara beredd att avsätta till hunden?
Får hunden lämnas ensam?
Hos Jordbruksverket kan man som hundägare läsa mer om hur hunden ska skötas. På frågan om hunden får lämnas ensam är svaret ja, det får den. Men hunden får inte lida av att lämnas och dessutom måste man se till att den rastas med regelbunden intervall. En valp måste till exempel rastas oftare än en vuxen hund. Dessutom måste hunden ses till, den ska ha foder samt vatten och omgivningen ska vara lämplig för hunden.
Hur mycket tid tar hundägandet?
Hundägande kan ta mycket tid, eller mindre tid. Det beror helt enkelt på vad man vill göra med hunden, och på vilken hundras man väljer. Om hundrasen kräver mycket pälsvård måste man till exempel vara beredd att avsätta en hel del tid åt det. En aktiv hundras som man vill tävla med i olika saker kräver också mer tid än en familjehund som mest gillar att ligga i soffan tillsammans med sin matte eller husse. Man bör dock räkna med att lägga ett par timmar varje dag på hunden i form av kel, vård, promenader och träning. Om man inte har den tiden eller om man vet med sig att hunden kommer att få sitta ensam en större del av dygnets timmar kan det vara klokt att fundera över om hund är det bästa husdjuret.
Att ha en hunduppfödning
En hunduppfödare föder upp hundar av en viss ras eller för ett visst ändamål och valparna säljs sedan till blivande hundägare. Att ha en hunduppfödning kan vara en ren dröm om man gillar hundar men man måste också vara beredd på att uppfödningen kräver en hel del arbete och man kan inte heller räkna med att livnära sig på de inkomster uppfödningen ger.
Vad gäller för en hunduppfödning?
En hunduppfödning kan innehas i större eller mindre skala. Vem som helst får ta en enstaka kull på sin hund och sälja valparna men om man vill föda upp flera valpar varje år och sälja krävs det tillstånd från Länsstyrelsen för att uppfödningen ska få bedrivas. Som uppfödare ska man kunna visa att man har rätt kunskaper, och dessutom får uppfödningen inte störa andra i närheten.
Hur mycket arbete innebär en uppfödning?
En hunduppfödning är ett heltidsarbete, men man kan inte räkna med att bara ha uppfödningen som enda inkomst. Arbetet med uppfödningen innebär rastning av hundar, uppfostring, fodring, pälsskötsel, träning och en hel del pappersarbete. Man måste också vara beredd på många sena kvällar och kanske också vakna nätter i samband med valpning och liknande.
Tjäna pengar på hundarna
Som hunduppfödare tjänar man pengar när man säljer hundar. Ibland finns det också möjlighet att vinna prispengar i olika hundtävlingar men i Sverige är det inte fullt lika vanligt. Men hur ser man till att uppfödningen går runt?
Få ut mer för valparna
En hundvalp kan säljas för ett par tusen kronor. Men i regel är det lättare att sälja valpar och även vuxna hundar om de eller deras föräldrar har olika typer av meriter. En jägare som är ute efter en jakthund kommer som oftast att betala mer för en valp om dess föräldrar har visat goda resultat på till exempel jaktprov. Om man vill hålla på med hundutställningar betalar man mer för en valp vars föräldrar verkligen följer rasstandarden på ett bra sätt.
Upplåta hundar för avel
Om man har en fin hanhund som man kanske inte själv ska ta valpar av just då kan ett alternativ vara att låna ut hanen för avel mot en viss summa.
Fodervärdsavtal
Ett sätt att minska kostnaderna i uppfödningen kan vara genom att låna ut en del hundar på foder. Det kan vara tikar som inte ska ha någon kull just då. En fodervärd tar då ansvar för att betala hundens foder samt andra utgifter, och denna sköter hunden under en viss avtalad tid.
Förare av en polishund
Inom polisen förekommer polishundar. En del av dem spårar försvunna personer eller tjuvar, andra letar efter droger. Som förare av en polishund har man i regel hunden hemma hos sig och sin familj när man inte arbetar. Det är helt enkelt för att hunden ska känna förtroende för polismannen och den ska kunna leva ett normalt hundliv vid sidan av sitt arbete.
Hur väljs polishundar ut?
Polishundar måste vara både fysiskt och psykiskt stabila. I regel kommer de från speciellt utvalda hunduppfödare, men varje hund ska genomgå tester innan det beslutas om den kan bli en polishund eller inte.
Risker för polishunden
Som förare av en polishund är det viktigt att man är medveten om att hunden i arbetet utsätts för en del faror. Hunden kan till exempel riskera att skada sig på krossat glas, den kan misshandlas eller rent av dödas i samband med ett ingripande. Om man har familj är det också viktigt att de känner till att det kan ske att hunden en dag inte kommer hem efter en dag på arbetet.
Hur ska hunden tränas?
En polishund måste tränas mycket och ofta. En del träning sker på arbetstid men även på fritiden är det viktigt att polishunden övas. Den ska vara i god fysisk form, den måste vara orädd och polisen måste kunna lita på hunden. Som förare av en polishund gäller det alltså att man är väl insatt i hundträning och man behöver också ha ett intresse av att göra hunden så lämplig som möjligt för polisyrket.
Eftersöksjägare
I samband med till exempel en viltolycka, eller vid ett skadeskjutet djur kallas en eftersöksjägare ut för att söka upp djuret, kontrollera dess hälsa och för att eventuellt avliva djuret. Till sin hjälp har eftersöksjägaren en jakthund. Eftersöksjägarens jakthund måste vara mycket duktig på att hitta minsta spår och den ska också kunna behålla fokus även under flera timmars sök. I många fall vill eftersöksjägaren också att hunden ska kunna hålla nere ett vilt tills dess att jägaren hinner fram, och när det gäller mindre viltarter ska hunden helst kunna fälla dem på egen hand vid behov.
Vilka hundar lämpar sig för eftersök?
En eftersökshund måste vara mycket pålitlig och orädd. Den bör vara lite kraftigare i kroppen och ha bra fysik. Det finns inte direkt några hundraser som är mer eller mindre lämpliga för eftersök utan det handlar helt enkelt om hundens träning. I regel kan de flesta hundar bli duktiga på att spåra vilt om man lägger ner en hel del tid på dem.
Fungerar eftersökshunden som jakthund?
Ja, en eftersökshund är i regel också en utmärkt jakthund för den vanliga jakten. Hunden kan jaga de flesta viltarter vilket är en stor fördel.
Om du har några frågor kan du komma i kontakt med oss genom formuläret.