tinytufts.se

 

Att skaffa en hund är ett stort beslut och om man är en familj är det viktigt att alla i familjen är överens om hundköpet. Annars kan det snabbt bli problem om vem det egentligen är som ska ta hand om hunden. Om man bor ensam är det också klokt att tänka över om man har den ekonomi och tid som krävs för att ha hund. När man tänkt över de här sakerna är det dags att gå vidare med hundköpet.

Välja rätt hundras

Det finns väldigt många olika hundraser att välja mellan och hos Svenska kennelklubben finns det ett bra lexikon där de flesta raser finns med. Där kan man läsa om vad hundrasen används till, hur dess temperament är och om hur stor hunden är. Det kan också vara bra att veta lite mer om hundens päls. Kanske vill man inte lägga ner flera timmar i veckan på att bada och borsta hunden.

Hitta en bra uppfödare

I dag kan man köpa hund på annons i tidningen, eller från riktigt seriösa uppfödare som är registrerade hos till exempel Kennelklubben. Om man köper en blandrashund på annons är den i regel lite billigare än en rasren hund som köps hos en uppfödare. Dock är det i regel så att man inte har samma garantier när man köper en hund på annons. Seriösa uppfödare är måna om sitt rykte och oftast är hundarna både friröntgade, märkta och vaccinerade när de säljs. Personer som bara fått någon enstaka kull, kanske av misstag, är i regel inte fullt lika angelägna om att hundarna till exempel är kontrollerade av en veterinär innan de säljs. Kanske är valpsäljaren inte heller lika mån om att hundarna faktiskt kommer till ett bra hem.

Hunden ska passa familjen

En annan sak som är viktig att se till är att den hund man skaffar faktiskt också passar familjen. Hundar har olika temperament och de kan vara olika aktiva. Om familjen gillar att röra på sig och att vara ute och flänga är det en stor fördel om också hunden gör det. En väldigt aktiv hundras kan dock vara allt för jobbig för en familj som hellre sitter hemma vid tv:n. Det kan löna sig att besöka flera olika hunduppfödare för att prata med dem. Uppfödaren känner sina hundar bäst och de kan i regel avgöra om de tror att en viss valp eller vuxen hund kommer att fungera i den nya familjen. Som blivande hundägare måste man också tänka på att hunden måste komma överens med eventuella andra husdjur. Väljer man en omplaceringshund kan det vara svårt att veta dess bakgrund och hunden kan reagera på andra djur, barn, höga ljud och liknande. De här sakerna kan alltså vara bra att kolla upp för att se om hunden är lämplig för familjen.