tinytufts.se

 

Som hunduppfödare tjänar man pengar när man säljer hundar. Ibland finns det också möjlighet att vinna prispengar i olika hundtävlingar men i Sverige är det inte fullt lika vanligt. Men hur ser man till att uppfödningen går runt?

Få ut mer för valparna

En hundvalp kan säljas för ett par tusen kronor. Men i regel är det lättare att sälja valpar och även vuxna hundar om de eller deras föräldrar har olika typer av meriter. En jägare som är ute efter en jakthund kommer som oftast att betala mer för en valp om dess föräldrar har visat goda resultat på till exempel jaktprov. Om man vill hålla på med hundutställningar betalar man mer för en valp vars föräldrar verkligen följer rasstandarden på ett bra sätt.

Upplåta hundar för avel

Om man har en fin hanhund som man kanske inte själv ska ta valpar av just då kan ett alternativ vara att låna ut hanen för avel mot en viss summa.

Fodervärdsavtal

Ett sätt att minska kostnaderna i uppfödningen kan vara genom att låna ut en del hundar på foder. Det kan vara tikar som inte ska ha någon kull just då. En fodervärd tar då ansvar för att betala hundens foder samt andra utgifter, och denna sköter hunden under en viss avtalad tid.