tinytufts.se

 

Man kan inte bortse från att det kostar en hel del pengar att både ha och att köpa en hund. En renrasig hund kan kosta tiotals tusen kronor i inköp, och en blandrashund kostar i regel minst ett par tusenlappar. Men det är inte bara kostnaden för inköpet man som hundägare måste lösa utan man måste också se till att det finns pengar nog till att sköta om hunden under hela dess livstid. Men vad är det egentligen som kostar?

Utrustning till hunden

Man behöver en del utrustning till sin hund. Filtar, koppel, halsband, skålar, borstar, klotång och en hel del annat krävs för att man ska kunna ta hand om hunden på bästa sätt. Men man behöver inte köpa de allra dyraste sakerna och det finns inget som säger att man måste köpa allt på en gång. Dessutom kan man i regel spara en del pengar genom att till exempel köpa skålar och liknande saker på second hand.

Försäkring och veterinär

Alla hundar bör vara försäkrade. Med en försäkring täcks en del av veterinärkostnaderna om hunden skulle bli sjuk eller skadas. Försäkringen kostar ett par hundra kronor i månaden men om det händer något är den guld värd. Alla veterinäravgifter täcks dock inte av en försäkring. Hunden måste till exempel märkas och vaccineras. Det är kostnader man får betala själv.

Hundens utbildning

Om man vill gå på olika kurser med sin hund får man räkna med att även de kostar en del pengar. Har man inte haft en hund innan kan det i regel vara klokt att gå till exempel så kallade valpkurser där man lär sig mer om hunden och om hur man kan träna och uppfostra den. Det finns också kurser i agility, lydnad och mycket annat man kan delta i om man vill.

Foder

För att hunden ska må bra måste den få ett bra foder. Den mat hunden får ska vara näringsrik och göra så att hunden bibehåller en bra vikt, sund tarmhälsa och frisk päls bland annat. Det finns foder i flera olika prisklasser, men för en större hund bör man i alla fall räkna på att fodret kostar ett par hundra kronor varje månad. Om hunden behöver ett särskilt anpassat foder som endast köps hos veterinär kan summan stiga.