tinytufts.se

I samband med till exempel en viltolycka, eller vid ett skadeskjutet djur kallas en eftersöksjägare ut för att söka upp djuret, kontrollera dess hälsa och för att eventuellt avliva djuret. Till sin hjälp har eftersöksjägaren en jakthund. Eftersöksjägarens jakthund måste vara mycket duktig på att hitta minsta spår och den ska också kunna behålla fokus även under flera timmars sök. I många fall vill eftersöksjägaren också att hunden ska kunna hålla nere ett vilt tills dess att jägaren hinner fram, och när det gäller mindre viltarter ska hunden helst kunna fälla dem på egen hand vid behov.

Vilka hundar lämpar sig för eftersök?

En eftersökshund måste vara mycket pålitlig och orädd. Den bör vara lite kraftigare i kroppen och ha bra fysik. Det finns inte direkt några hundraser som är mer eller mindre lämpliga för eftersök utan det handlar helt enkelt om hundens träning. I regel kan de flesta hundar bli duktiga på att spåra vilt om man lägger ner en hel del tid på dem.

Fungerar eftersökshunden som jakthund?

Ja, en eftersökshund är i regel också en utmärkt jakthund för den vanliga jakten. Hunden kan jaga de flesta viltarter vilket är en stor fördel.