tinytufts.se

 

För att hunden ska må bra är det viktigt att man avsätter en hel del tid till den. Hunden kommer till exempel inte att må speciellt bra om det är så att den tvingas sitta ensam under större delen av dygnet. Men finns det några regler för hur länge hunden får lämnas och hur lång tid bör man egentligen vara beredd att avsätta till hunden?

Får hunden lämnas ensam?

Hos Jordbruksverket kan man som hundägare läsa mer om hur hunden ska skötas. På frågan om hunden får lämnas ensam är svaret ja, det får den. Men hunden får inte lida av att lämnas och dessutom måste man se till att den rastas med regelbunden intervall. En valp måste till exempel rastas oftare än en vuxen hund. Dessutom måste hunden ses till, den ska ha foder samt vatten och omgivningen ska vara lämplig för hunden.

Hur mycket tid tar hundägandet?

Hundägande kan ta mycket tid, eller mindre tid. Det beror helt enkelt på vad man vill göra med hunden, och på vilken hundras man väljer. Om hundrasen kräver mycket pälsvård måste man till exempel vara beredd att avsätta en hel del tid åt det. En aktiv hundras som man vill tävla med i olika saker kräver också mer tid än en familjehund som mest gillar att ligga i soffan tillsammans med sin matte eller husse. Man bör dock räkna med att lägga ett par timmar varje dag på hunden i form av kel, vård, promenader och träning. Om man inte har den tiden eller om man vet med sig att hunden kommer att få sitta ensam en större del av dygnets timmar kan det vara klokt att fundera över om hund är det bästa husdjuret.